Skip to main content

Găsirea și păstrarea angajaților talentați este o parte vitală a oricărei afaceri de succes. Cu toate acestea, angajații calificați pot fi dificil de găsit și greu de păstrat, iar înlocuirea unui angajat poate costa pana la 6 sau 9 salarii!

Care este procesul pentru o agentie de recrutare?

 

Procesul de recrutare reprezinta pasii pentru atragerea și selectarea unui nou angajat pentru a ocupa o pozitie într-o organizație.
Acest loc de muncă este de obicei făcut de către manageri, Resurse Umane, recrutori, sau o combinație a celor trei. Managerii de resurse umane conduc de obicei acest proces, colaborând cu departamentele relevante și cu membrii echipei pentru a eficientiza recrutarea.

Procesul de recrutare presupune găsirea candidatului cu cele mai bune abilități, experiență și cea mai potrivita personalitate pentru fisa postului. Este nevoie de o serie de colectare și revizuire a CV-urilor, efectuarea de interviuri de angajare și, în cele din urmă, selectarea și înscrierea unui angajat pentru inceperea activitatii.

Ce face un proces de recrutare sa functioneze?

 

Un proces bun de recrutare vă permite să găsiți candidați calificați rapid și eficient. Procesul necesită o planificare eficienta și o evaluare constantă.
Procesul de recrutare ar trebui simplificat, astfel încât fiecare membru al personalului să aibă instrumentele și resursele de care are nevoie pentru a-și desfășura activitatea în acest proces. De exemplu, dacă un manager are sarcina de a realiza interviuri, recrutorul sau managerul de resurse umane ar trebui să ușureze procesul, oferindu-i managerului un CV tipărit și un background despre angajat înainte de începerea interviului. Recrutorul sau managerul de resurse umane ar trebui, de asemenea, să informeze un candidat cu privire la programul complet al interviului, astfel încât să nu rămână să se întrebe despre pașii viitori ai procesului.

Iata si alte obiective cheie in dezvoltarea unui proces eficient de recrutare:

Luați decizii bazate pe date concrete

Investiți într-un sistem de analiză a datelor pentru a vedea câte persoane au aplicat pentru un loc de muncă, câte persoane au fost intervievate, de unde au venit cei mai buni candidați etc. Reflectarea asupra procesului cu fiecare angajare va contribui la îmbunătățirea procesului de recrutare în timp.

Creați un program de recomandare a angajaților

Creați un program de recomandare a angajaților pentru a vă implica angajații în procesul de recrutare. Ei vor fi mai motivați să se răspândească cuvântul despre deschidere, și ei vor duce probabil la candidați mai calificați pentru locuri de muncă. Organizațiile care folosesc rețelele angajaților lor pot avea un rezervor de talente de zece ori mai mare din care să recruteze.

Dezvoltați un brand clar de angajator

Așa cum candidații investesc timp pentru a impresiona potențialii angajatori prin împărtășirea experienței și abilităților lor, afacerea ta ar trebui să facă același lucru în atragerea de talente, ilustrând de ce oamenii ar trebui să lucreze pentru tine. Gândiți-vă la misiunea și valorile companiei. Sunt afișate eficient pe site-ul tău web și pe paginile de socializare? Deoarece candidații tăi vor cerceta cel mai probabil compania ta online, este esențial să stabilești un brand digital puternic.

Care sunt beneficiile unui proces eficient de recrutare și selecție?

 

Costuri de angajare mai mici

– A fi proactiv în angajarea de noi angajați crește profitabilitatea și performanța afacerii tale. Vă puteți ajuta departamentele prin furnizarea resurselor și a forței de muncă necesare pentru a-și îndeplini responsabilitățile, împreună cu ajutorarea financiară a organizației prin reducerea costurilor pe angajare.

O mai bună calitate a noilor angajați

– Prin eficientizarea procesului de recrutare, veți avea mai multe șanse să păstrați interesul candidatilor. Un proces mai lent te poate scuti de candidatul ideal. Un sondaj realizat pe mai mult de 3.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și 100 de angajatori a constatat că 92% dintre companii “fac o ofertă în termen de o săptămână de la procesul de interviu”.

Crește productivitatea angajaților

– Un proces eficient de recrutare poate castiga spatiu pentru echipele de HR – să investească timp în formarea angajaților noi și a celor existenți.

Pasii procesului de recrutare

Acum că știi cum arată un proces bun de recrutare, cum creezi unul pentru afacerea ta? Am împărțit lucrurile în pași simpli și acționabili ai procesului de recrutare:

  1. Identifică-ți nevoile.

    Creați o listă de nevoi înainte de a crea o postare de locuri de muncă. Poate părea ușor să identifici nevoia de angajare atunci când înlocuiești un angajat care tocmai a plecat, dar sarcina devine mai dificilă dacă creezi o nouă poziție sau schimbi responsabilitățile unui rol.

  2. Intocmeste fisa postului.

    Fișele de post ajută la comunicarea nevoilor și așteptărilor organizației către un potențial candidat. Este esential sa fii cat mai specific in fisa postului pentru a atrage si a intalni candidati care sa raspunda suficient cerintelor rolului.

  3. Creați un plan de recrutare

    Economisiți timp și energie prin crearea unui plan de recrutare. Stabiliți cine va revizui CV-urile, care sunt canalele de promovare a anunturilor de recrutare, detaliile interviurilor și profilul candidatului potrivit.

  4. Efectuati un mini-interviu telefonic.

    Odată ce ați pus ochii pe anumiți candidați, efectuați o examinare telefonică pentru a restrânge procesul de selecție. Faceți o listă cu cele mai bune întrebări de interviu pe care să le puneți înainte de a începe.

  5. Interviul în persoană

    Interviurile ar trebui să fie efectuate la scurt timp după o examinare telefonică- în mod ideal, în termen de o săptămână. Procesul nu ar trebui să se întindă pe prea mult timp, sau candidații isi pot pierde interesul.

  6. Angajatul nou

    Procesul de onboarding nu ar trebui să se concentreze pur și simplu pe noi documente de angajare- ar trebui să se concentreze pe procese și resurse care vor ajuta noii angajați să treacă cu succes în companie. De exemplu, atribuirea unui mentor sau a unui amic și stabilirea unui timp unu-la-unu cu managerii pot ajuta la accelerarea competenței de angajare noi.

Urmând acești pași, veți fi pe cale să găsiți un candidat calificat pentru firma dvs. Procesul de recrutare poate fi dificil, dar investind timp în strategia ta va merita efortul.

Pentru mai multe sfaturi de cariera, poti rasfoi blogul nostru aici. Dacă aveți nevoie de ajutor in procesul de recrutare, contactati-ne la office@mhrconsulting.ro.
agentie-de-recrutare

Leave a Reply