loader image
Skip to main content

Cum sa scrii un CV perfect?

Ideea de CV Perfect este din start una subiectiva și depinde de o anumita perceptie asupra realitatii descripitive a celui care citeste CV-ul precum si de preferintele acestuia in materie de text profesional.

CV-ul perfect are in acest context propria subiectivitate si presupune ca, dupa ce ai terminat de redactat CV-ul, sa iti placa tie la nebunie din toate punctele de vedere: aspect, continut, relevanta și evidentierea a ceea ce stii sa faci cel mai bine.

Din acest motiv CV-ul perfect trebuie sa il faci in primul rand pentru tine si abia in al doilea rand pentru altii fie ei recruiteri sau angajatori.

Acest mindset te pune intr-o pozitie de autenticitate și va atrage ca efect recruiteri sau angajtori care sunt pe aceeasi frecventa profesionala cu tine.

Daca nu vrei sa iti bati capul cu partea legata de aspect și cu tot ce tine de estetica iti recomand sa iti faci un cont pe europass si sa completezi acolo informatiile si experienta ta.

Ai de ales intre cateva template-uri de baza care satisfac rigurozitatea oricarui om de resurse umane. Keep it simple.

Dincolo de partea legata de aspect, vom descrie mai jos regula CCR de scriere a continutului unui CV care poate transforma orice incepator intr-un expert in scrierea de texte profesionale cu conditia sa exerseze suficient de mult.

Acronimul CCR vine de la Clar, Concis și Relevant asa cum am spus și in titlu.

CLAR, CONCIS si RELEVANT sunt 3 filtre informationale care vor cerne informatiile din CV-ul tau de 3 ori si in urma carora vor ramane informatiile de tip “golden” :).

Pornind de la informatiile brute (orice informatie iti aduci aminte legata de experientele de lucru din trecut) trecand prin aceste 3 filtre se ajunge la CV-ul tau perfect.

Inainte de a aplica aceste filtre este important sa construiesti linia temporala a experientelor pornind de la cea prezenta și mergand in sens invers spre trecut. Altfel spus de la ultima experienta la prima. Aceasta ordine este important de respectat pentru ca intotdeuna ultima experienta de lucru este mai releventa decat prima. Este mai important de stiut de exemplu ca acum esti manager de magazin decat ca primul job a fost de promoter.

Aceasta este o greseala foarte des intalnita in CV-uri asa ca am mentionat-o pentru ca se intampla și la ‘case mai mari’. 

Acum ca avem o structura functionala si ordonata oferita gratuit de europass si am setat cu claritate linia temporala a experientelor din prezent in trecut, putem sa trecem la continut care este in fapt cel mai important aspect din CV-ul tau.

Filtrul RELEVANT

– prima versiune bruta a CV-ului tau;

Pe acest nivel, de mentionat este ca orice informatie pe care ti-o amintesti despre fiecare experienta de lucru este importanta dintr-un motiv foarte simplu: nu poti sa obtii calitate daca nu ai cantitate. Ca sa aungi la CV-ul perfect pornesti asadar de la CV-ul brut/imperfect.

Altfel spus filtrul de relevanta lucreaza contraintuitiv cu partea cantitativa, desi te-ai astepta sa scrii doar informatii “esentiale” este de mentionat ca orice detaliu care pentru tine poate parea nesemnificativ sau de la sine inteles recruiterul nu citeste ganduri. Asa ca ai face bine sa mentionezi tot ce sti sa faci atat la nivel micro al activitatilor cat și la sarcinile macro.

Mai tarziu, intr-o etapa ulterioara poti da jos surplusul dar acum este important sa ai material de CV.

Ca sa iti dau in exemplu concret: daca esti sa zicem un inginer agronom care se ocupa printre altele si de intocmirea documentelor pentru arenda dincolo de activitate care tine de ingrijirea culturii, mentioneaza acest aspect pentru ca in definitiv angajatorul este interesat de ce stii faci efectiv nu atat de ceea ce ai studiat, fiind binecunoscute discrepantele dintre mediul educational și activitatea din firmele de profil.

Etapa de relevanta este in fapt o trecere in revista a tuturor experientelor de lucru și a sarcinilor pe care le-ai efectuat asa cum ti le amintesti mai bine. In cazul in care te impotmolesti in exprimare poti efectua fara nici o retinere un research cu privire la fisa ta de post pe internet sau poti vizualiza diferite anuturi de job unde poti gasi o descriere adecvata a activitatilor pe care le-ai intreprins.

Nu iti recomandam sa dai copy-paste la acele descrieri cat sa te inspiri pentru a gasi o formulare fidela activitatilor tale. La drept vorbind, nu este necesar sa reinventezi procedeele de lucru dar nu este in regula sa nu iti pui amprenta personala pe text.

In aceasta etapa faci efectiv un research cu privire la activitatile pe care le-ai desfasurat la fiecare experienta in parte și iti faci o idee clara la nivel cantitativ despre cat de multe proceduri, procedee, taskuri și cel mai important abilitati ai dobandit.

Deasemenea, atunci cand redactam un CV Profesional, noi procedam in a puncta separat abilitatile dobandite in urma unei experiente tocmai pentru a le scoate in evidenta și a fi usor de urmarit de catre persoana care vizualizeaza CV-ul.

Abilitatile dobandite sunt de obicei acele activitati pentru care te-ai luptat cel mai mult. Iti recomand ca la aceasta subsectiune sa mentionezi doar acele activitati pentru care stii foarte clar ca ai depus un efort sustinut sa le dobandesti ele reprezentand in fapt o concluzie a ceea ce stii sa faci, factorul principal care il intereseaza pe angajator.

Retine, motivul numarul 1 pentru care scrii un CV este acela de a obtine interviul asa ca pastreaza-ti cativa asi in maneca și pentru interviu și nu incerca sa te “povestesti” prea mult aici. CV-ul este nici mai mult nici mai putin decat un sneak-peak in ceea ce te priveste pe tine ca persoana și profesionist. Felul in care este acesta redactat, structura lui cat si corectitudinea acestuia comunica indirect despre intentiile tale și ofera indiicii despre atitudinea ta fara insa sa o cuprinda acest lucru fiind dedicat interviului. So far, so good.

Filtrul CONCIS

– a doua versiune bruta a CV-ului tau.

In aceasta etapa incearca din totalitatea informatiilor pe care le ai sa te limitezi la 2 pagini maxim. Daca activitatile desfasurate, impreuna cu studiile și alte activitati extra nu iti permit poti merge pana la 3 pagini.

Nu uita, scopul CV-ului este sa ajungi la interviu, nu sa iti povesteti experienta in scris.

Filtrul Concis presupune sa elimini la nivel de exprimare suprapunerea informatiilor pe de o parte și pe de alta parte sa tii cont de incadrarea textului in pagina pentru a obtine efectul de compact.

Aici este util sa apelezi și la o opinie din exterior care te poate ajuta sa fii mai obiectiv, un coleg sau un prieten care sa iti atraga atentia asupra unor usoare exagerari in exprimare sau dimpotriva sa te stimuleze sa adaugi aspecte importante care ti-au scapat.

Daca aceasta persoana nu exista, intra in postura de observator și imagineaza-ti ca scrii CV-ul unui coleg.

Da-ti voie sa fii transant acolo unde simti sa o faci și sa elimini orice aspecte din categoria “barbologie” și bland acolo unde simti ca ar fi loc de plusat la o responsabilitate sau la o abilitate.

Cauta mai degraba sa fii obiectiv decat descriptiv pentru ca si recruiterul este si pentru inceput e bine sa vorbesti limba lui. Asigura-te asadar ca informatiile care raman in aceasta a doua versiune sunt relevante.

Filtrul de relevantă se poate aplica pe tot parcursul procesului de redactare al CV-ului fiind o unealta puternica de slefuire a continutului.

Tot in aceasta etapa ca un ultim pas, iti recomand sa arunci o privire de ansamblu asupra abilitatilor punctate la fiecare experienta și asupra activitatilor desfasurate și sa elimini exprimarile repetate ale aceeasi activitati la doua experiente de lucru diferite.

Daca ai lucrat in acelasi domeniu, abilitatile de comunicare pe care ti le-ai format in primele experiente de lucru, au evoluat pe masura ce ai ajuns intr-o pozitie de cordonare a unei echipe sau una de leadership.

Altfel spus ingredientul secret care iti va duce CV-ul la nivelul urmator este tratarea abilitatilor dezvoltate in functie de nivelul la care ai reusit sa le duci in fiecare experienta de la inceputul carierei și pana in prezent in detrimentul exprimarii de tipul “doua la primarie, doua la prefectura…”

In felul acesta poti ajuta angajatorul sa vada evolutia ta și sa inteleaga printre randuri un parcus in cariera ta.

Filtrul CLAR

– prima versiune a CV-ului tau perfect.

Nimic nu este mai obositor pentru un cititor decat o exprimare incalcita, de lemn, care nu spune nimic și care face ca neuronii sa se ciocneasca intre ei in incercarea de a intelege ce anume vrea sa exprime textul respectiv. Un text neclar duce la abandonul cititorului.

Iata de ce, in aceasta etapa va trebui sa iei la “bani marunti” CV-ul tau si sa corectezi orice greseala de exprimare sau de scriere, atat din punct de vedere gramatical cat si morfologic.

E timpul sa devii un “gramar nazi” sau pur și simplu sa te exprimi in cuvinte simple de inteles in primul rand pentru tine. Aici de regula te lupti cu tendinta de a spune cat mai multe printr-un limbaj “sofisticat” dar sa nu uitam ca persoana careia te adresezi in final poate “mirosi” de la distanta orice exprimare nelalocul ei fiind de obicei o persoana mai experimentata ca tine in domeniu.

Asigura-te ca ai inteles fiecare fraza din CV nu atat la nivel de limbaj de specialitate cat la nivel fraze concise, relevante și de bun augur pentru CV-ul unui expert in domeniu indiferent de domeniul in care activezi.

Dupa ce ai trecut de 3 ori prin CV-ul tau, intr-o prima etapa in care ai adunat toate informațiile relevante despre experiența ta (filtrul RELEVANT), o a doua etapa in care ai dat informațiilor sens si o structura compacta (marcarea evolutiei propriilor abilitati – filtrul CONCIS) și a treia etapa in care te-ai asigurat ca toate informatiile din CV sunt clare, corecte  și de bun augur pentru experiențele tale (flitrul CLAR) ar trebui sa ai un CV PERFECT care sa te entuziasmeze in legatura cu aplicarea la noile locuri de munca si sa iti puna un zambet larg pe fata :)!

Daca nu ajungi la acest efect de “bursting with fun” ia o pauza și revino mai tarziu sau a doua zi asupra “proiectului” de redactare. Nu e nevoie sa te dai suprasoliciti, vrei sa scrii un CV “happy” care sa transmita mai departe energie pozitiva.  Secretul este sa legi placere masiva de redactarea lui, nu stres masiv.

Recruiterul va fi simti cu un al 6-lea energia pozitiva a celor scrise de tine in CV ! Trust me!

Cam atat :)!

P.S. Daca dupa toate indicatiile oferite ti se pare o bataie prea mare de cap, poti oricand opta la unul dintre serviciile noastre de redactare profesionala.

Go get them!

Leave a Reply