loader image
Skip to main content
  1. Te pozitionezi intr-o pozitie de superioritate fata de recruiter;
  2. Nu esti autentic;
  3. Supraraspunzi la intrebari incercand sa-ti maschezi emotiile.

1.

Fie ca iti place sau nu, recruiterii sunt de regula niste oameni abili din punct de vedere social iar a te pozitiona intr-o pozitie de superioritate fata de ei indiferent de cata experienta ai avea poate fi greseala capitala care sa te indeparteze de un loc de munca bun.

Dupa cum probabil ai auzit buturuga mica restoarna carul mare. Chiar si un recruiter incepator are putere de decizie asupra ta cand esti la primul interviu iar daca esti o persoana mai incisiva pastreaza-ti artirelia grea pentru cea de-a doua discutie unde vei discuta cu cineva pe masura ta.

In alta ordine de idei, recruiterii sunt plasati in mod strategic de manangerii de proiect la interviu in functie de anumite abilitati pe care le au, iar felul in care te pozitionezi fata de ei spune ceva despre felul in care te raportezi in genere fata de colegi sau subalterni.

Niciunuia dintre noi nu ii plac persoanele arogante, tuturor ne plac persoanele pline de incredere, asa ca fii o persoana increzatoare indiferent de cat de grea ti-a fost ziua. Pana la urma vrei un loc de munca mai putin stresant.

2.

Sa fii autentic inseamna sa fii asumat in ceea ce ai facut pana acum si cu persoana care esti. E in regula sa nu fii perfect, daca nu stiai pana acum, s nimeni nu e. Ca sa nu iti mai zic ca pentru cineva cu experienta sa mimezi un anumit tip de atitudine e foarte usor de depistat, de regula nu dureaza mai mult de cateva minute pana cand recruiterul isi da seama ca joci un rol.

Uneori interviul e ca un dans, chiar daca partenerul nu stie sa danseze nu inseamna ca nu e placut de celalalt partener de dans. Asa ca daca ai ajuns la interviu este totul in regula.

Fereste-te de extreme insa, este in regula sa fii natural in exprimare dar trebuie totusi sa tii cont de faptul ca esti intr-un cadru formal si ca poti sa faci uz fara retinere de un vocabular bogat pentru a-ti exprima o parte din idei, de o atitudine respectuoasa fata de interlocutor sau de binevenitele pauze in vorbire.

Daca te-ai intrebat vreodata ce e in mintea unui recruiter in timpul unui interviu, ei bine, recruiterul cauta motive pentru care sa te angajeze sau sa te recomande unui angajator.
Acesta este principalul lui obiectiv si pornind de la acest obiectiv vrea sa vada in tine acele abilitati de care are nevoie si la fel de important daca esti angajabil, adica daca esti dispus la modul serios sa depui efort in directia in care urmeaza sa incepi activitatea.

 Autenticitatea usureaza extrem de mult activitatea recruiterului.

 Te poti gandi ca daca esti autentic intrun interviu ti se pot descoperi anumite vulnerabilitati.
Da-mi voie sa te intreb: de ce ai vrea sa lucrezi intr-un loc de munca unde mai tarziu acele vulnerabilitatile iti vor fi accentuate de mediul de lucru? Suna putin a masochism profesional.
Pe termen lung insa efectele vor fi destul de grave, tocmai din acest motiv daca nu esti acceptat pentru un post, fii recunoscator.

Una dintre responsabilitatile unui recruiter este sa se asigure ca ai ce trebuie ca experinta de lucru sa fie una pozitiva pentru tine acest lucru se va reflecta in mod direct in productivitatea firmei.

3.

Atunci cand supraraspunzi la intrebari incerci sa iti maschezi de fapt emotiile. Emotiile sunt ceva firesc noua oamenilor asa ca da-ti voie sa le ai si sa le simti.

Sa te simti emotionat la un interviu este cel mai sanatos mod prin care poti scapa de ele. De regula ele apar in prima parte a interiului pana cand recuriterul reuseste sa gaseasca si sa deschida un canal de comunicare cu tine.

Lasa-te pe mana recruiterului si vei scapa de emotii, indiferent cat de experimentat sau nu ti se pare, acesta este antrenat sa gestioneza emotiile tale cat si ale lui.

Atunci cand raspunzi la o intrebare in tot felul de nuante care mai de care mai descripitive nu faci decat sa te pui intr-o pozitie de slabiciune incercand sa demontrezi ca esti ceva sau cineva unui om care te-a selectat deja dintr-un teanc de CV-uri. Intelegi absurditatea? Ai fost deja selectat dar tu inca vorbesti despre motivele pentru care ar trebui sa fii selectat.
Cand esti la interviu esti pe jumatate angajat. Tot ce iti mai ramane de facut este sa constientizezi ca ai castigat un loc la masa si sa fii in egala masura de receptiv pe cat de prompt esti in raspunsuri pentru a purta o discutie ca si cum ai fi in echipa din care urmeaza sa faci parte.

Analizeaza cum te simti in timp ce stai de vorba cu recruiterul, ce energie iti transmite la nivel de subconstient dincolo de ce spune, vezi daca exista congruenta si sinceritate in felul lui de a se exprima si mai ales fii foarte atent la ce intrebari ti se pun la interviu pentru ca acolo vei gasi indicii sumplimentare despre job.

Cand simti ca ai terminat de raspuns la o intrebare fa o pauza in vorbire si daca recruiteriul va avea nevoie de extra informatii fii sigur ca ti le va cere. In plus, in interviu exista cateva intrebari deschise in care vei avea ocazia sa te desfasori.

Leave a Reply