- Adopti o atitudine de superioritate față de recruiter;
- Nu ești autentic;
- Supra-răspunzi la întrebări încercând să-ți maschezi emoțiile.
1.
Fie că îți place, fie că nu, recruiterii sunt de regulă niște oameni abili din punct de vedere social. A te poziționa într-o poziție de superioritate față de ei, indiferent de câtă experiență ai avea poate fi greșeală capitală care să te îndepărteze de un loc de muncă bun.
După cum probabil ai auzit buturuga mică răstoarnă carul mare. Chiar și un recruiter începător are putere de decizie asupra ta când ești la primul interviu, iar dacă ești o persoană mai incisivă, păstrează-ți artileria grea pentru cea de-a doua discuție, unde vei discuta cu cineva pe măsura ta.
În altă ordine de idei, recruiterii sunt plasați în mod strategic de manangerii de proiect la interviu în funcție de anumite abilități pe care le au, iar felul în care te poziționezi față de ei spune ceva despre felul în care te raportezi în genere fața de colegi sau subalterni.
Niciunuia dintre noi nu îi plac persoanele arogante, tuturor ne plac persoanele pline de încredere, așa ca fii o persoană încrezătoare indiferent de cât de grea ți-a fost ziua. Până la urmă vrei un loc de muncă mai puțin stresant.
2.
Sa fii autentic inseamna sa fii asumat in ceea ce ai facut pana acum si cu persoana care esti. E in regula sa nu fii perfect, daca nu stiai pana acum, iti spunem noi, nimeni nu e. Ca sa nu iti mai zic ca pentru cineva cu experienta sa mimezi un anumit tip de atitudine e foarte usor de depistat, de regula nu dureaza mai mult de cateva minute pana cand recruiterul isi da seama ca joci un rol.
Uneori interviul e ca un dans, chiar daca partenerul nu stie sa danseze nu inseamna ca nu e placut de celalalt partener de dans. Asa ca daca ai ajuns la interviu este totul in regula.
Fereste-te de extreme insa, este in regula sa fii natural in exprimare dar trebuie totusi sa tii cont de faptul ca esti intr-un cadru formal si ca poti sa faci uz fara retinere de un vocabular bogat pentru a-ti exprima o parte din idei, de o atitudine respectuoasa fata de interlocutor sau de binevenitele pauze in vorbire.
Daca te-ai intrebat vreodata ce e in mintea unui recruiter in timpul unui interviu, ei bine, recruiterul cauta motive pentru care sa te angajeze sau sa te recomande unui angajator.
Acesta este principalul lui obiectiv si pornind de la acest obiectiv vrea sa vada in tine acele abilitati de care are nevoie si la fel de important daca esti angajabil, adica daca esti dispus la modul serios sa depui efort in directia in care urmeaza sa incepi activitatea.
Autenticitatea ușurează extrem de mult activitatea recruiterului.
Te poți gândi că dacă ești autentic într-un interviu ți se pot descoperi anumite vulnerabilități.
Dă-mi voie să te întreb: de ce ai vrea să lucrezi într-un loc de muncă unde mai târziu acele vulnerabilități îți vor fi accentuate de mediul de lucru? Sună puțin a masochism profesional.
Pe termen lung însă efectele vor fi destul de grave. Tocmai din acest motiv dacă nu ești acceptat pentru un post, fii recunoscător.
Una dintre responsabilitățile unui recruiter este să se asigure că ai ce trebuie ca experința de lucru să fie una pozitivă pentru tine. Acest lucru se va reflecta în mod direct în productivitatea firmei.
3.
Atunci când suprarăspunzi la întrebări încerci să îți maschezi de fapt emoțiile. Emoțiile sunt ceva firesc nouă, oamenilor, așa că dă-ți voie să le ai și să le simți.
Să te simți emoționat la un interviu este cel mai sănătos mod prin care poti scăpa de ele. De regulă ele apar în prima parte a interiului până când recruiterul reușește să găsească și să deschidă un canal de comunicare cu tine.
Lasă-te pe mâna recruiterului și vei scăpa de emoții, indiferent de cât de experimentat sau nu ți se pare; el este antrenat să gestioneze emoțiile tale, cât și pe ale lui.
Atunci când răspunzi la o întrebare în tot felul de nuanțe care mai de care mai descripitive nu faci decât să te pui într-o poziție de slăbiciune încercând să demonstrezi că ești ceva sau cineva unui om care te-a selectat deja dintr-un teanc de CV-uri. Întelegi absurditatea? Ai fost deja selectat, dar tu încă vorbești despre motivele pentru care ar trebui să fii selectat.
Când ești la interviu ești pe jumătate angajat. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să conștientizezi că ai câștigat un loc la masă și să fii în egală măsură de receptiv pe cât de prompt ești în răspunsuri pentru a purta o discuție ca și cum ai fi în echipa din care urmează să faci parte.
Analizează cum te simți în timp ce stai de vorbă cu recruiterul, ce energie îți transmite la nivel de subconștient dincolo de ce spune. Vezi apoi dacă există congruență si sinceritate în felul lui de a se exprima și mai ales fii foarte atent la ce întrebări ți se pun la interviu pentru că acolo vei găsi indicii suplimentare despre job.
Când simți că ai terminat de răspuns la o întrebare, fă o pauză în vorbire și dacă recruiterul va avea nevoie de extra informații fii sigur că ți le va cere. În plus, la interviu există câteva întrebări deschise la care vei avea ocazia să te desfășori.
Cam atat, in rest ai tot ce-ti trebuie ca sa reusesti, mai ales daca ti-ai redactat CV-ul la noi :)!
Pe curand, Ilie